Türkiye'de muzun ilk üretiminin Alanya'da yapıldığını bilinmektedir, Alanya muzunu marka haline getirmek için çalışmalar sürmektedir.
Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, yaptığı açıklamada, muzun Türkiye'de sadece Anamur, Gazipaşa ve Alanya'da yetiştiğini ve Türkiye'nin yıllık muz üretiminin 180 bin ton civarında olduğunu, yıllık muz tüketiminin ise 500 bin tonu bulduğunu söyledi.
Yaklaşık 500 bin kişinin geçimini muz üretiminden temin ettiğini anlatan Güney, Alanya'da 9 bin dekarlık alanda yılda 70 bin ton muz üretildiğini bildirdi. Muz üretiminin büyük bölümünün açık alanda sürdüğünü kaydeden Güney, şunları söyledi:
''Muzda son yıllarda örtü altı üretim gittikçe artıyor. Alanya'da 7 bin dekar muz bahçesi, 2 bin dekar da muz serası var. Muz yetiştiriciliği son bir kaç yılda artış gösterdi. Bahçede muz yılda bir kez ürün veriyor ve burada yetişen muzun dal ağırlığı 15-20 kilogram civarında bulunuyor. Serada ise muzun bir dalı 50-60 kilograma ulaşıyor ve yılda iki kez ürün alınabiliyor.
Portakal:
Alanyada portakal' da en az Alanya muzu kadar yaygın bir meyvedir. Türkiyede Akdeniz bölgesine has bir meyve olan portakal 50 yıldır verilen türkiyenin en önemli festivallerinden olan Altın portakal film festivalinede adını vermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder